Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

vremeaIn aceasta perioada va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 10…22°C, la nivelul intregului teritoriu, cea maxima va fi cuprinsa intre 17…27°C, la scara intregii tari, iar cea minima intre 2…16°C, in aproape toate regiunile, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre12…24°C, limite favorabile desfasurarii fazelor de vegetatie la speciile de toamna deja infiintate si continuarii lucrarilor de semanat la graul de toamna.

Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari de scurtadurata ale vantului, in aproape toata tara. In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa se va situa in limitesatisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Oltenia, Banat, Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, nordul, vestul si local in centrul Transilvaniei, vestul si nord-vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei si sud-estul Dobrogei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Muntenia, Transilvania, izolat in nord-vestul Crisanei.

Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetatie la speciile de toamna (rapita, orzsi grau), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe suprafetele agricole cu deficite ridicate de apa in sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfasura mai lent.

sursa:meteoromania.ro