Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului usor mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 21…33°C, iar cea minima intre 8…21°C. Se prognozeaza ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

In cultura de porumb neirigat, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in cea mai mare parte a tarii. In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, izolat in nord-vestul si vestul Moldovei, nord-vestul si estul Munteniei, nordul Olteniei si al Crisanei, nord-estul Banatului, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim.

Mentinerea temperaturilor maxime ridicate din aer si de la suprafata solului, precum si deficitele mari de umiditate din sol, comparativ cu cerintele mari fata de apa ale culturilor prasitoare din aceasta perioada, vor determina in continuare fortari stadiale, manifestarea fenomenelor de ofilire, rasucirea si uscarea partiala/totala a aparatului foliar, sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui, indeosebi in sudul, sud-estul, estul si vestul tarii. De asemenea, se va putea inregistra subdimensionarea tuberculilor (cartof) si a fructelor/boabelor la pomii fructiferi si vita de vie. Floarea-soarelui se va afla predominant la maturitatea ceara si deplina, in majoritatea zonelor de cultura, iar pe unele areale din jumatatea de sud va fi posibila declansarea recoltarii. Sub aspect fenologic, la porumb se vor semnala fazele de matasire, maturitate in lapte si ceara pe aproape intreg teritoriul agricol, precum si maturitatea deplina, in special la hibrizii extratimpurii si timpurii. In cea mai mare parte a bazinelor specializate, la sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile, concomitent cu procesul de acumulare a zaharului in radacina. Cartoful isi va continua cresterea tuberculilor, uscarea prematura a vrejilor si maturitatea tehnologica, indeosebi la soiurile tardive si semitardive. In toate plantatiile pomicole se vor inregistra cresterea, dezvoltarea si coacerea fructelor, extinzandu-se totodata lucrarile de recoltare. Vita de vie va parcurge cresterea, acumularea zaharurilor si coacerea boabelor, in majoritatea regiunilor viticole.

Conditiile agrometeorologice vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor specifice, respectiv recoltarea fructelor si a legumelor, combaterea bolilor si a daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, etc.

Sursa: meteoromania.ro