Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Sub aspect termic, in urmatorul interval de timp se va mentine o vreme calda in majoritatea regiunilor agricole ale tarii si chiar caniculara in zonele sudice si estice. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 25…37°C, iar cea minima intre 10…24°C. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

In cultura de porumb neirigat, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei si Olteniei, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei si al Crisanei. In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, Crisana, izolat in nord-vestul si vestul Moldovei, nord-vestul si estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim.

Ca urmare, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer si de la suprafata solului, se vor inregistra in continuare ofilirea temporara si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza la prasitoare, uscarea frunzelor bazale si fortari stadiale, starea de vegetatie a culturilor depreciindu-se treptat, in special pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate. La floarea-soarelui va fi posibila finalizarea fazei de inflorire, culturile aflandu-se predominant la maturitate ceara, precum si maturitate deplina, in special in semanaturile efectuate in epoca optima si pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Cultura de porumb se va afla la inflorirea paniculului si matasire, precum si maturitate in lapte si ceara, indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii. In centrul, estul si vestul tarii, la sfecla de zahar se va inregistra cresterea intensa a radacinii in grosime si greutate, iar cartoful va parcurge cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, local fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice la soiurile de vara. La pomii fructiferi (semintoase) vor predomina fazele de crestere si dezvoltarea a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar la samburoase se va continua recoltarea. In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor semnala cresterea si dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum si izolat coacerea boabelor.

Lucrarile agricole de sezon se vor putea desfasura in general in conditii bune, in cea mai mare parte a tarii.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.