Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Urmatoarea perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 23…36°C, iar cea minima intre 10…23°C. Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, indeosebi la inceputul intervalului. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, local in nordul si centrul Moldovei, vestul Crisanei, nordul, centrul si izolat estul Munteniei, nordul Olteniei si nord-estul Banatului. Pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia si Banat, se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema.

Procesele biologice ale culturilor de camp se vor desfasura mai intens, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar pe suprafetele agricole afectate de seceta pedologica, ritmurile de vegetatie la speciile prasitoare vor fi stanjenite, semnalandu-se in continuare ofilirea temporara si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenirea si uscarea partiala sau totala a acestuia, fortari stadiale, precum si izolat, sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui. La cultura graului de toamna semanata tardiv din nordul si centrul tarii va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare. Functie de data semanatului, floarea-soarelui va parcurge inflorirea si maturitatea ceara, iar in Muntenia si Oltenia va predomina maturitatea deplina. Porumbul isi va definitiva aparitia paniculului, aflandu-se predominant la inflorire, matasire si maturitate in lapte, iar la hibrizii extratimpurii si timpurii se va inregistra maturitatea ceara. La sfecla de zahar se vor continua alungirea si ingrosarea axei hipocotile, local fiind posibila declansarea fazei de acumulare a zaharului in radacina. In principalele bazine de cultura, cartoful va parcurge cresterea tuberculilor, iar pe suprafetele cu deficite accentuate de umiditate in sol se va semnala uscarea prematura a vrejilor, precum si subdimensionarea tuberculilor. La speciile pomicole, predominante vor fi fazele de crestere si coacere a rodului, precum si acumularea zaharului in fructe, iar la samburoase se vor efectua lucrarile de recoltare. In cea mai mare parte a podgoriilor, vita de vie se va afla la cresterea/dezvoltarea boabelor si acumularea zaharurilor, iar soiurile timpurii de consum vor putea inregistra coacerea in „parga”.

In conditiile agrometeorologice prognozate, lucrarile agricole specifice campaniei de vara se vor efectua in general normal.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.