Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Sub aspect termic, in aceasta perioada va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 24…35°C, iar cea minima intre 9…24°C. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torential, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, local in nordul si vestul Moldovei, nordul, centrul, vestul si izolat estul Munteniei, nordul Olteniei si al Crisanei, nord-estul Banatului. Continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Oltenia si Muntenia, nordul, nord-vestul si vestul Banatului, vestul si sudul Crisanei, centrul si izolat sudul Transilvaniei.

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie la speciile de camp si pomi-viticole vor fi in general normale, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. De asemenea, in zonele afectate de seceta pedologica, evolutia fenologica la speciile de prasitoare va fi incetinita, starea de vegetatie a plantelor fiind medie si slaba (deprecierea aparatului foliar prin ingalbenire/uscare). Totodata, in zilele cele mai calde, la culturile prasitoare se va putea inregistra fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele de amiaza, precum si fortari stadiale. La graul de toamna va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, la nivelul intregii tari. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de inflorire si maturitate in ceara, cu o stare de vegetatie a culturilor pe ansamblu buna si medie. In functie de data semnatului si precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla la formarea paniculului, inflorire-matasire, precum si maturitate in lapte, uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind buna si medie, respectiv medie si slaba pe terenurile cu deficite de apa in sol. In semanaturile efectuate in epoca optima se va putea declansa faza de maturitate in ceara. Sfecla de zahar va inregistra alungirea si ingrosarea axei hipocotile, izolat fiind posibil inceputul acumularii zaharului in radacina. La cartoful pentru consum se vor semnala tuberizarea, inflorirea si vestejirea vrejilor, in toate bazinele de cultura. Pomii fructiferi se vor afla in fazele de crestere si coacere a rodului, precum si acumularea zaharului in fructe. De asemenea, la soiurile de samburoase (piersic, prun, mar, par) se vor continua lucrarile de recoltare. In toate podgoriile, vita de vie va parcurge cresterea/dezvoltarea boabelor si izolat acumularea zaharurilor, in special la soiurile timpurii de masa.

Conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole de sezon (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc.) in aproape toata tara.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.