Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 19…34°C, iar cea minima intre 11…22°C. Se prognozeaza ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, se pot inregistra cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

In cultura de porumb neirigata, gradul de aprovizionare cu apa al solului pe adancimea 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana, cea mai mare parte a Banatului, local in vestul, nordul, centrul, sudul si estul Munteniei, nordul, centrul, estul, vestul Moldovei, izolat nordul si estul Olteniei, sudvestul Dobrogei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), pe suprafete agricole extinse din Oltenia si Dobrogea, local in centrul, estul si sudul Moldovei, nordul, estul, vestul si sudul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului.

Ca urmare, temperaturile maxime mai ridicate din aer si sol vor determina o intensificare a ritmurilor de crestere si dezvoltare la toate speciile agricole, in aproape toata tara. Totodata, in zilele cele mai calde, la culturile de toamna se va produce fortarea proceselor de coacere, iar la prasitoare, local, se va inregistra fenomenul de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele amiezii, precum si ingalbenirea/uscarea prematura a frunzelor bazale. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, in special pe suprafetele cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in culturile intarziate fenologic si pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica. Graul de toamna se va recolta pe ultimele suprafete agricole in majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile intarziate fenologic din zonele nordice si centrale se va definitiva maturitatea ceara, continuandu-se totodata maturitatea deplina si recoltarea. In functie de data semanatului, floarea-soarelui isi va finaliza formarea capitulului, aflandu-se predominant in fazele de inflorire si maturitate in ceara. Cultura de porumb va parcurge formarea paniculului, inflorirea si matasirea, precum si maturitatea in lapte, indeosebi la hibrizii extratimpurii si timpurii. Sfecla de zahar din principalele bazine de specialitate isi va definitiva dezvoltarea aparatului foliar, continuandu-se alungirea si ingrosarea axei hipocotile, iar cartoful pentru consum va inregistra inflorirea si cresterea tuberculilor, precum si inceputul vestejirii vrejilor la soiurile de vara. In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la cresterea rodului/frunzelor/lastarilor, acumularea zaharului si coacerea fructelor, iar soiurile de sezon vor parcurge maturarea fructelor si recoltarea. La vita de vie se vor semnala cresterea frunzelor si a lastarilor, iar la soiurile timpurii de masa vor predomina dezvoltarea boabelor, in cea mai mare parte a podgoriilor.

Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor efectua in bune conditii, cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro