Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In acest interval se va mentine o vreme mai calda decat in mod normal in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 24…37°C, iar cea minima intre 12…26°C. Sunt posibile ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice, intensificari temporare ale vantului cu aspect de vijelie si caderi de grindina. Izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

In cultura neirigata de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, Transilvania, Crisana si Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului si Moldovei, izolat in centrul si sud-vestul Dobrogei. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, local in estul si nord-estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei si nord-vestul Banatului.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative la speciile de camp si pomi-viticole vor fi intensificate, indeosebi pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, datorita temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30…32°C) de rezistenta a culturilor prasitoare, precum si in zonele unde se mentin deficite de umiditate in sol, izolat se va putea inregistra deprecierea aparatului foliar (prin ingalbenire/uscare), precum si ofilirea/rasucirea temporara a frunzelor in orele de amiaza. Sub aspect fenologic, graul de toamna va inregistra maturitatea in lapte, ceara si deplina, local declansandu-se recoltarea. La orzul aflat la maturitatea tehnologica se vor continua si chiar finaliza lucrarile de recoltare. Cultura de rapita isi va definitiva faza de coacere a boabelor in silicve, plantele aflandu-se predominant la maturitate deplina si recoltare, la nivelul intregii tari. In functie de data semanatului, floarea-soarelui va parcurge infrunzirea, formarea calatidiului si inflorirea, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. La porumb se va finaliza formarea frunzei a treia, continuandu-se totodata fazele de infrunzire, aparitia paniculului si izolat inflorirea la hibrizii extratimpurii si timpurii. In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar vor predomina fazele de infrunzire, precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile, iar la cartof se vor semnala cresterea lastarilor si tuberculilor, precum si imbobocirea si inflorirea. In cea mai mare parte a plantatiilor, pomii fructiferi se vor afla la cresterea lastarilor, frunzelor, rodului si recoltarea la speciile ajunse la maturitatea deplina. Vita de vie va inregistra fazele de infrunzire, inflorire, iar la soiurile timpurii de masa, formarea si cresterea boabelor.

Lucrarile agricole specifice campaniei de vara (recoltare, transport, depozitare, erbicidari, prasile manuale, tratamente fito-sanitare, precum si eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfasura pe ansamblu normal.

Sursa: meteoromania.ro