Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-o vreme in general normala sub aspect termic. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 22…30°C, iar cea minima intre 11…20°C. Instabilitatea atmosferica va fi in continuare accentuata si se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie, iar local vor fi conditii de producere a grindinei. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot depasi 15-30 l/mp si izolat, 35-50 l/mp.

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Moldova, Dobrogea si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului si Transilvaniei, local in centrul, estul si sudul Olteniei. Gradul de aprovizionare cu apa al solului se va incadra in limite satisfacatoare, izolat apropiate de optim si optime, in Maramures, nordul, estul si sud-vestul Olteniei, nordul si izolat in centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul si sud-vestul Munteniei.

In cultura neirigata de porumb continutul de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Dobrogea si Crisana, estul, local in nordul, sudul si sud-vestul Munteniei, sudul, vestul, nordul si estul Moldovei, sudul si centrul Olteniei, nordul si nord-vestul Banatului, centrul, izolat in estul Transilvaniei. In Maramures, cea mai mare parte a Munteniei si Olteniei, nordul, local centrul si sudul Transilvaniei, nordul, estul si centrul Moldovei, nord-estul si vestul Banatului, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie in parcurgerea proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi normale si chiar intensificate, ca urmare a temperaturilor favorabile din aer si sol, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Pe ansamblu, la speciile de toamna infiintate in epoca optima starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba pe terenurile afectate de seceta pedologica, indeosebi din sud-estul, sudul si local in estul si vestul tarii precum si in culturile intarziate fenologic. Orzul si graul de toamna se vor afla la inspicare, inflorire si maturitate in lapte, in cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile din jumatatea de sud a tarii, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului, aflate la maturitatea in ceara. Rapita din sudul, sud-estul, estul, centrul si nord-vestul teritoriului agricol va parcurge formarea silicvelor si a boabelor in silicve, precum si maturitatea deplina. La cultura de floarea-soarelui predominanta va fi faza de infrunzire in majoritatea regiunilor, iar local in jumatatea de sud a tarii se va semnala formarea calatidiului. In functie de data semanatului, la porumb se vor inregistra rasarirea si cresterea frunzei a 3-a, precum si infrunzirea, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar se va definitiva rasarirea, semnalandu-se totodata fazele de dezvoltare a aparatului foliar si alungirea axei hipocotile. Fenologic, cartoful se va afla la formarea/cresterea lastarilor laterali si tuberizare, iar soiurile timpurii de consum isi vor continua imbobocirea si inflorirea. Speciile de samburoase (cais, cires, visin, piersic, prun) vor parcurge acumularea zaharurilor in fructe si coacerea acestora, precum si infrunzirea, iar cele semintoase (mar, par, gutui), cresterea lastarilor/frunzelor si a rodului, in toate plantatiile pomicole. De asemenea, la soiurile extratimpurii si timpurii de cires, visin si cais ajunse la maturitatea de consum se vor efectua lucrarile de recoltare. La vita de vie se vor semnala fazele de infrunzire, aparitia inflorescentelor si inflorire in aproape toate podgoriile, precum si formarea si cresterea boabelor la soiurile timpurii.

In general, lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar de precipitatiile prognozate.

sursa: meteoromania.ro