Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului usor mai scazut decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 12…25°C, iar cea minima intre 3…15°C. Din punct de vedere pluviometric, se prognozeaza ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole. Totodata, cantitatile de apa vor depasi 15-25 l/mp, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Continutul de apa din sol pe adancimea 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei si Transilvaniei, local in centrul, estul si sudul Olteniei. Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, in nordul, estul si sud-vestul Olteniei, izolat in nord-estul Munteniei si al Transilvaniei, nordul Maramuresului. In cultura neirigata de porumb, in stratul de sol 0-50 cm, se vor inregistra deficite de umiditate (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Banat, nordul, local estul, centrul, vestul, sudul si sud-estul Moldovei, estul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, vestul si sudul Crisanei, estul, izolat in sudul si sud-vestul Munteniei. In Maramures si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, nordul, local in centrul si sudul Transilvaniei, estul, centrul, sudul si sud-vestul Moldovei, izolat nord-estul Banatului, vestul Crisanei, gradul de aprovizionare cu apa al solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

In aceste conditii, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si speciilor pomi-viticole se vor desfasura normal in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie la culturile infiintate in epoca optima, iar la cele tardive, starea de vegetatie a plantelor se va mentine medie si slaba, indeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate in sol. Culturile de orz si grau de toamna isi vor continua inspicarea, inflorirea si maturitatea in lapte pe majoritatea suprafetelor agricole. Local, in sud-estul tarii va fi posibila declansarea maturitatii in ceara. Cerealierele semanate tardiv se vor afla la alungirea paiului, precum si „burduf” si inspicare. Rapita semanata pe unele suprafete din Transilvania, Dobrogea, Muntenia si Moldova va parcurge inflorirea, formarea silicvelor si a boabelor in silicve. Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor semnala rasarirea, formarea primei perechi de frunze si infrunzirea. La cultura de porumb vor predomina rasarirea, formarea frunzei a treia si infrunzirea. In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va parcurge rasarirea, dezvoltarea primei perechi de frunze si alungirea axei hipocotile, iar la cartof se vor inregistra incoltirea si rasarirea, cresterea primei perechi de frunze si tuberizarea. La pomii fructiferi din toate plantatiile vor predomina fazele de crestere a frunzelor/lastarilor, legarea si cresterea rodului. Totodata, la soiurile timpurii de cires se vor continua coacerea si recoltarea fructelor. Vita de vie va parcurge cresterea frunzelor/lastarilor, aparitia inflorescentelor si inflorirea, in majoritatea podgoriilor. De asemenea, la soiurile timpurii se vor semnala formarea si cresterea boabelor.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc) se vor desfasura in bune conditii, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro