Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In urmatorul interval de timp va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 13…26°C, iar cea minima intre -3…13°C in cea mai mare parte a regiunilor, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 8…21°C, limite optime desfasurarii fazelor de germinare-rasarire la culturile semanate pana la aceasta data. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului.

In cultura graului de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se vor inregistra deficite de umiditate (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei si Transilvaniei. Rezerva de apa din sol se va situa in limite satisfacatoare, izolat in nordul Maramuresului, nord-vestul Munteniei, nordul Transilvaniei si al Olteniei. Continutul de umiditate din sol in stratul 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, Moldova si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Transilvania, nordul Banatului, izolat in estul Olteniei si nordul Maramuresului. Gradul de aprovizionare cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare, in cea mai mare parte a Olteniei, local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, sudul, sud-vestul si vestul Munteniei, izolat in vestul Banatului.

In conditiile agrometeorologice mentionate, atat la culturile agricole, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfasura normal, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. De asemenea, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu buna si medie in semanaturile efectuate in perioada optima, respectiv medie si slaba in culturile infiintate tardiv si pe arealele cu deficite de apa in sol. Orzul si graul de toamna vor inregistra infratirea si alungirea paiului, la nivelul intregii tari. In sudul si sud-estul teritoriului agricol, la rapita va fi posibila declansarea fazei de inflorire, iar in restul zonelor de cultura se vor semnala alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor. La pomii fructiferi se vor continua cresterea frunzelor/lastarilor, inflorirea si legarea/dezvoltarea rodului, in cea mai mare parte a plantatiilor. Vita de vie va parcurge inmugurirea, dezmugurirea, precum si cresterea frunzelor la soiurile de masa, in toate podgoriile. Floarea-soarelui si porumbul semanate pana la aceasta data se vor afla la germinare si rasarire, extinzandu-se suprafetele agricole insamantate. In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor inregistra primele faze de vegetatie, continuandu-se totodata lucrarile de plantat.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc,) se vor efectua pe ansamblu in conditii bune.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.