Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 12…24°C, iar cea minima intre -3…10°C. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 8…16°C, limite optime desfasurarii fazelor incipiente de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile semanate pana la aceasta data, precum si continuarii insamantarilor de primavara (sfecla de zahar, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc). Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificǎri temporare ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Pe profilul de sol 0-100 cm, continutul de umiditate in cultura graului de toamna se va mentine la valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, Moldova, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, local in nordul si nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul si izolat in centrul Transilvaniei. Aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim, in Maramures, Crisana si Oltenia, local in nord-estul si vestul Banatului, nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul si sud-vestul Munteniei.

Ca urmare, procesele vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal in cea mai mare parte a tarii si mai lent in zonele depresionare din nordul si centrul teritoriului agricol. In general, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele tardive. Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge infratirea si alungirea paiului, iar cele intarziate fenologic isi vor continua aparitia frunzei a treia si infratirea. Cultura de rapita va inregistra infrunzirea (11-19 frunze), alungirea tulpinii, precum si izolat, aparitia inflorescentelor in zonele de campie. Pomii fructiferi isi vor continua dezmugurirea, inflorirea, infrunzirea si local legarea rodului la speciile timpurii de samburoase (cais, cires). In toate podgoriile, vita de vie se va afla in fazele de „plans”, inmugurire si izolat chiar dezmugurire, indeosebi la speciile timpurii. La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor semnala primele faze de vegetatie (germinare-rasarire), continuandu-se totodata lucrarile de semanat, in aproape toate bazinele specializate. Floarea-soarelui si porumbul infiintate pana la aceasta data se vor afla la germinare-rasarire, extinzandu-se suprafetele agricole insamantate.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (arat, pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, taieri si tratamente fito-sanitare in vii si livezi) se vor desfasura pe ansamblu in bune conditii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.