Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina o vreme in general normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 9…19°C, iar cea minima intre -6…9°C, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 1…11°C, valori favorabile parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent, precum si continuarii insamantarilor de primavara (sfecla de zahar, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc). Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificǎri de scurta durata ale vantului, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local in nordul si nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul si izolat in centrul Transilvaniei. In Maramures, Crisana si Oltenia, local in nord-estul si vestul Banatului, nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul si sud-vestul Munteniei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare si local apropiate de optim.

Conditiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri in general normale de crestere si dezvoltare la speciile de camp si pomi-viticole pe majoritatea suprafetelor agricole, iar in estul Transilvaniei si nordul Moldovei, procesele vegetative vor fi usor incetinite. Functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, orzul si graul de toamna isi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, infratire si alungirea paiului, in majoritatea zonelor de cultura. Rapita se va afla predominant la infrunzire (10-18 frunze) si alungirea tulpinii, cu o stare de vegetatie a plantelor pe ansamblu medie si slaba pe terenurile afectate de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, precum si in semanaturile tardive. Speciile de samburoase vor parcurge inflorirea si inceputul cresterii frunzelor, iar la semintoase se vor semnala inmugurirea si dezmugurirea. In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie vor predomina fazele de „plans” si inmugurire. La culturile de primavara (borceag, mazare, ovaz, orzoaica, lucerna) insamantate pana la aceasta data, izolat se vor putea inregistra fazele incipiente de vegetatie (germinare-rasarire). Totodata, la floarea-soarelui, sfecla de zahar si porumb se vor efectua pe suprafete agricole extinse, atat pregatirea patului germinativ, cat si lucrarile de semanat.

Lucrarile agricole de sezon (semanat, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare, pregatirea patului germinativ, etc) se vor efectua in general normal la nivelul intregii tari.

sursa: meteoromania.ro