Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In urmatoarea perioada va predomina un regim termic al aerului mai scazut decat in mod obisnuit, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 1…17°C, iar cea minima intre -12…5°C. Sunt posibile precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), predominant sub forma de ninsoare, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului la nivelul intregului teritoriu.

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei si Munteniei, local in sudul, estul, izolat centrul si nord-vestul Transilvaniei, nordul Banatului. Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Crisana si Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Banat, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul si vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei.

Pe ansamblu, procesele de crestere si dezvoltare, atat la culturile de camp, cat si la cele pomi-viticole vor evolua normal indeosebi in primele zile, cu exceptia zonelor depresionare, unde ritmurile vegetative se vor desfasura mai lent. In general, starea de vegetatie a plantelor se va prezenta buna si medie in culturile semanate in epoca optima, respectiv medie si slaba la cele tardive, precum si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol. Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima se vor afla la infratire si alungirea tulpinii, iar culturile infiintate tardiv vor parcurge aparitia frunzei a treia si infratirea. Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se vor mentine fazele de dezvoltare a aparatului foliar (9-17 frunze) si alungirea tulpinii. In majoritatea plantatiilor pomicole se vor inregistra inmugurirea, dezmugurirea si inflorirea. Vita de vie isi va continua faza de „plans”, izolat fiind posibila declansarea inmuguririi, in cea mai mare parte a podgoriilor.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare) se vor desfasura in conditii relativ bune, exceptand zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.