Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In zilele urmatoare se va produce o racire in evolutia regimului termic in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -1…24°C, iar cea minima intre -7…8°C in toate regiunile agricole, favorizand producerea inghetului la sol. Se intrevad precipitatii sub forma de ploaie in aproape toate zonele de cultura, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si local extrema, in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Muntenia, local in sudul, estul, izolat centrul si nord-vestul Transilvaniei, sudul Olteniei si nordul Banatului. In Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Olteniei si Banatului, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul si izolat nordul Munteniei, nord-vestul Moldovei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna si pomi-viticole se vor desfasura normal in zilele mai calde si usor mai lent in restul perioadei. De asemenea, in depresiunile din Transilvania si Moldova, izolat se va putea inregistra stadiul de repaus biologic. Totodata, in zonele de campie, la speciile pomicole care au suferit un proces de decalire in intervalele mai calde, va exista riscul afectarii mugurilor de rod, in special la soiurile timpurii aflate in faze fenologice mai avansate (dezmugurire si inflorire). Culturile de orz si grau de toamna semanate in epoca optima isi vor mentine fazele de crestere a frunzei a treia, infratire si alungire a paiului, iar la cele intarziate fenologic se vor continua aparitia frunzei a treia si infratirea. Rapita va inregistra infrunzirea (8-16 frunze) si alungirea tulpinii, in sudul si sud-estul tarii. In cea mai mare parte a plantatiilor pomicole, samburoasele vor parcurge inmugurirea, dezmugurirea si inflorirea, iar la semintoase se vor semnala inmugurirea si dezmugurirea. La vita de vie se vor continua fazele de „plans”, precum si izolat inceputul inmuguririi, in toate podgoriile.

Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (arat, pregatirea patului germinativ, semanat/plantat, fertilizari, erbicidari, taieri si tratamente fito-sanitare in vii si livezi) vor fi sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro