Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Vremea mai calda de la inceputul saptamanii va intra intr-un proces de racire treptata devenind normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 4…17°C, iar cea minima ma prezenta valori cuprinse intre -8…5°C. Sunt posibile precipitatii predominant sub forma de ploaie, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului pe intreg teritoriul agricol.

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei si Munteniei, local in sudul, estul, izolat centrul si nord-vestul Transilvanei, sudul Olteniei. Aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Banat si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul si izolat nordul Munteniei, nord-vestul Moldovei.

Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea normala a proceselor de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole in aproape toate regiunile agricole, ritmurile de vegetatie fiind mai lente indeosebi in nordul si centrul tarii. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine buna si medie la speciile de toamna semanate in perioada optima, iar in cele infiintate tardiv, starea de vegetatie se va prezenta medie si slaba. Sub aspect fenologic, culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire, la nivelul intregii tari. Functie de data semanatului, rapita isi va continua dezvoltarea aparatului foliar (7-15 frunze), pe intreg teritoriul agricol. Speciile timpurii de samburoase (cires, cais, visin) vor inregistra predominant umflarea mugurilor de rod si inmugurirea, iar la cele semintoase se va semnala repausul biologic. Vita de vie isi va continua stadiul de repaus vegetativ, izolat fiind posibila declansarea fazei de „plans”, in majoritatea podgoriilor.

In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta, lucrari de intretinere la pomii fructiferi si vita de vie) se vor putea efectua in conditii bune.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.