Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in aproape toate regiunile agricole. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 4…20°C, iar cea minima intre -2…10°C. Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului in aproape toata tara, iar izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate.

Pe adancimea de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate in cultura graului de toamna se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema), in cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei si Munteniei, sudul si centrul Olteniei, sudul, estul, izolat centrul si nord-vestul Transilvanei. Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, Banat si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul si izolat nordul Munteniei, nord-vestul, nordul si centrul Moldovei, sud-estul Dobrogei.

Ca urmare, procesele de vegetatie ale culturilor de toamna se vor desfasura in general normal in aproape toate regiunile agricole si mai lent in zonele cele mai reci din centrul si nordul tarii, unde local se va putea semnala repausul biologic. Starea de vegetatie a culturilor de toamna se va prezenta pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate dupa data de 20 octombrie 2019. La cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in epoca optima vor predomina fazele de aparitia frunzei a treia si infratire, iar la cele semanate tardiv se vor semnala rasarirea si formarea frunzei a treia. In sudul, sud-estul, estul si vestul tarii, rapita se va afla in faza de infrunzire (6-14 frunze), uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind buna si medie, iar in culturile tardive si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol, starea de vegetatie se va prezenta medie si slaba. Pomii fructiferi vor parcurge stadiul de repaus vegetativ in majoritatea plantatiilor, iar local pe terenurile cu expozitie sudica se va continua umflarea mugurilor de rod, izolat fiind posibila declansarea fazei de inmugurire, indeosebi la speciile extratimpurii si timpurii de samburoase. In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se va mentine repausul biologic, iar local se va putea inregistra inceputul fazei de „plans”.

Lucrarile agricole in camp (fertilizari faziale la cerealierele de toamna, pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima urgenta, executarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi, etc.) vor fi intrerupte temporar in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro