Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 4…24°C, iar cea minima intre -2…11°C. Se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului pe majoritatea suprafetelor agricole, iar izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate.

Pe profilul de sol 0-100 cm, continutul de umiditate se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema), in cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei, Moldovei si Munteniei, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, izolat in sudul si centrul Olteniei, sudul Crisanei. Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Crisana, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul si izolat nordul Munteniei, nord-vestul, nordul, centrul si sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului si sud-estul Dobrogei.

In conditiile agrometeorologice mentionate, datorita mentinerii regimului termic din aer si sol mai ridicat decat in mod obisnuit, ritmurile de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna si pomi-viticole vor evolua in general normal in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia zonelor depresionare nordice si centrale, unde izolat se va mentine repausul vegetativ. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla la rasarire, aparitia frunzei a treia si infratire, la nivelul intregului teritoriu agricol. In culturile tardive si pe terenurile afectate de seceta pedologica, rasarirea se va mentine neuniforma, starea de vegetatie fiind slaba, iar densitatea redusa. La rapita din Muntenia, Dobrogea, Moldova si Transilvania se va continua faza de dezvoltare a aparatului foliar. In aproape toate plantatiile pomicole se va semnala repausul biologic, local, inregistrandu-se faza de umflare a mugurilor la speciile timpurii de samburoase. Vita de vie va parcurge starea de repaus vegetativ, in majoritatea podgoriilor.

In cea mai mare parte a zonelor de cultura, conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole in camp (araturi, taieri in plantatiile pomicole si viticole, fertilizari faziale, etc.).

sursa: meteoromania.ro