Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Vremea usor mai calda de la inceputul acestui interval de timp va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre -4…10°C, iar cea minima intre -12…2°C. Sunt posibile precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), reduse cantitativ, in majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind insosite de intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, asociate cu depuneri de chiciura.

Continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local in nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, nordul, nord-vestul si vestul Banatului, nordul, estul, izolat sudul si sud-estul Moldovei, sudul Olteniei si al Crisanei. Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia si Crisana, local in nordul, nord-estul, estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul si sudul Moldovei, nordul, nord-vestul si vestul Munteniei.

Ca urmare, culturile agricole se vor afla in continuare in starea de repaus biologic in cea mai mare parte a tarii. De asemenea, in zilele cele mai reci, pe fondul temperaturilor minime mai scazute din aer si sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (-10…-15°C), la speciile de toamna vor fi posibile vatamari ale aparatului foliar prin brunificari si arsuri ale varfului frunzelor, indeosebi pe terenurile fara strat protector de zapada. Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge rasarirea, formarea frunzei a treia si infratirea. In functie de data semanatului, la cultura de rapita se va semnala dezvoltarea aparatului foliar (5-13 frunze). La speciile pomicole si viticole se va inregistra stadiul de repaus vegetativ, la nivelul intregii tari.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon se vor putea desfasura in conditii bune, in aproape toata tara.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.