Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In urmatoarea perioada, va predomina o vreme in general normala sub aspect termic, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre -1…9°C, iar cea minima intre -9…0°C. Se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in aproape toata tara, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. In zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii.

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), pe suprafete agricole extinse din Banat si Dobrogea, Muntenia, local in nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul si sud-estul Moldovei, sudul Olteniei si al Crisanei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Maramures, cea mai mare parte a Olteniei si a Crisanei, local in nordul, nord-estul, estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul si sudul Moldovei, nordul, nord-vestul si vestul Munteniei, sud-estul Dobrogei.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele vegetative ale plantelor vor evolua lent in majoritatea regiunilor agricole, iar in zonele centrale, nordice si estice se va mentine stadiul de repaus biologic. Uniformitatea si vigurozitatea culturilor de toamna va fi in general medie si slaba, indeosebi in semanaturile intarziate fenologic, precum si pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol. Fenologic, orzul si graul de toamna semanate in epoca optima se vor afla in fazele de infrunzire si infratire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina rasarirea (80-100%) si aparitia frunzei a treia (40-100%). Rapita semanata pe unele suprafete din sudul, sud-estul, vestul si centrul tarii va parcurge faza de infrunzire (7-15 frunze), starea de vegetatie a culturilor fiind pe ansamblu buna si medie. La speciile pomicole si viticole se va mentine stadiul de repaus biologic, in majoritatea plantatiilor.

In conditiile meteorologice mentionate, lucrarile agricole de sezon se vor desfasura pe ansamblu normal, exceptand zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro