Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 6…20°C, iar cea minima intre -5…10°C. Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale pe intreg teritoriul agricol al tarii, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii.

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si local extrema, in Transilvania, Banat, pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, Crisana, Muntenia, nordul, centrul, estul si sud-estul Moldovei, izolat in sudul Olteniei. Rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a Olteniei, local vestul, centrul, estul si sudul Moldovei, nordul si centrul Munteniei, izolat in estul si sud-estul Dobrogei, vestul Crisanei, nordul Maramuresului.

Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna vor evolua in general normal, indeosebi in zonele de campie, iar in depresiuni, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente, local fiind posibila stagnarea temporara a acestora. In functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, la culturile de toamna (orz si grau) se vor semnala rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea, la nivelul intregii tari. Pe ansamblu, starea de vegetatie a plantelor va fi medie si buna in semanaturile efectuate in epoca optima, respectiv medie si slaba in culturile infiintate tardiv si pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol. Sub aspect fenologic, rapita va parcurge predominant faza de infrunzire (6-16 frunze), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor in general buna si medie. Pomii fructiferi si vita de vie isi vor continua repausul biologic, speciile avand in general o buna rezistenta la conditiile de iernare. Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice (araturi, fertilizari, etc.) se vor desfasura cu dificultate datorita precipitatiilor prognozate.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.