Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 2…13°C, iar cea minima intre -2…9°C. Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, in zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii.

Continutul de apa in stratul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si local extrema, in Transilvania, Banat, pe suprafete extinse din Dobrogea, Crisana, Muntenia, nordul, centrul, estul si sud-estul Moldovei, izolat sudul si estul Olteniei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare si apropiate de optim, in cea mai mare parte a Olteniei, local vestul, centrul, estul si sudul Moldovei, nordul si centrul Munteniei, izolat in estul si sud-estul Dobrogei, vestul Crisanei, nordul Maramuresului.

Ca urmare, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal in aproape toata tara si usor mai lent in regiunile nordice si centrale. Starea de vegetatie a plantelor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv. Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna, functie de data semanatului vor parcurge rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea, in majoritatea zonelor agricole. Cultura de rapita semanata in epoca optima isi va continua in bune conditii faza de dezvoltare a aparatului foliar (4-13 frunze), la nivelul intregii tari. In cea mai mare parte a plantatiilor, speciile pomicole si viticole vor inregistra starea de repaus vegetativ. Totodata, in vii si livezi se vor putea efectua lucrarile de protectie impotriva inghetului.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (araturi, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi, etc.) vor fi intrerupte temporar.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.