Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In urmatoarea perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, urmat de o racire a vremii, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 0…13°C, iar cea minima intre -9…4°C.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) la nivelul Intregii tari, acestea fiind Insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, In zonele joase si de lunca se va produce ceata, izolat asociata cu burnita.

In cultura graului de toamna, continutul de apa pe profilul de sol 0-50 cm va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si local extrema, in Transilvania, pe suprafete extinse din Banat, Dobrogea, estul, sud-estul, sudul si izolat nordul Munteniei, nordul, centrul, estul si sud-estul Moldovei, sudul Crisanei. Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in Oltenia, cea mai mare partea a Crisanei, local vestul, centrul, estul si sudul Moldovei, vestul, nordul si centrul Munteniei, izolat in estul si sud-estul Dobrogei, nord-estul si nord-vestul Banatului, nordul Maramuresului.

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de rapita, orz si grau de toamna vor evolua in general normal in majoritatea regiunilor, exceptand zonele depresionare unde ritmurile de vegetatie se vor desfasura usor mai lent, datorita temperaturilor mai scazute din aer si sol. Totodata, uniformitatea si vigurozitatea culturilor se va prezenta in general buna si medie, iar in semanaturile efectuate tardiv, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol, starea de vegetatie a plantelor se va mentine medie si slaba. Functie de data semanatului si agrotehnica aplicata, culturile de orz si grau de toamna isi vor continua rasarirea, aparitia frunzei a treia si infratirea, la nivelul intregii tari. Sub aspect fenologic, rapita va parcurge predominant faza de infrunzire (7-14 frunze), in majoritatea zonelor agricole. La pomii fructiferi si vita de vie se va definitiva maturarea lemnului si caderea frunzelor, speciile intrand treptat in starea de repaus vegetativ, in aproape toate plantatiile.

Lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari, lucrari de intretinere in vii si livezi) se vor efectua in bune conditii, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.