Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 3…17°C, iar cea minima intre -3…11°C. Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara. De asemenea, in zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, izolat asociata cu burnita.

Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de toamna se vor desfasura in bune conditii pe aproape intreg teritoriul agricol, exceptand zonele depresionare, unde ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi usor mai lente. Totodata, conditiile agrometeorologice vor favoriza procesele de calire si adaptare la conditiile de iernare ale speciilor de toamna si pomi-viticole, in majoritatea zonelor de cultura. Cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor definitiva germinarea, continuandu-se totodata rasarirea si aparitia frunzei a treia in majoritatea regiunilor agricole, cele mai avansate fenologic fiind culturile aflate in faza de infratire. Cultura de rapita, functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice isi va continua rasarirea si dezvoltarea aparatului foliar (7-14 frunze), la nivelul intregii tari. Speciile pomicole vor parcurge procesele de coacere a lemnului si cadere fiziologica a frunzelor, in majoritatea plantatiilor. La vita de vie se vor inregistra fazele de maturare a coardelor, ingalbenire si cadere a frunzelor, local fiind posibila declansarea starii de repaus vegetativ, indeosebi in zonele deluroase. De asemenea, se vor putea efectua lucrarile de protectie impotriva inghetului, respectiv musuroitul, precum si fertilizarea cu ingrasaminte organice.

In general, conditiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrarilor agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.), cu exceptia zilelor cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro