Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In intervalul urmator de timp va predomina a vreme mai calda decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 3…19°C, iar cea minima intre -2…13°C. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, la inceputul perioadei se pot inregistra cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, in zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, izolat asociata cu burnita.

In cultura graului de toamna, continutul de apa in stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a tarii. Rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare, local in vestul, centrul si izolat in sudul Moldovei, nordul si nord-vestul Munteniei, nordul Olteniei si al Maramuresului, sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului. Regimul hidro-termic favorabil din aer si sol va determina in general o evolutie normala a proceselor de crestere si dezvoltare ale cerealierelor de toamna (rapita, orz si grau) in majoritatea regiunilor agricole, iar in zonele de campie cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi mai accelerate. Starea de vegetatie se va mentine buna si medie in culturile infiintate in perioada optima, exceptand semanaturile tardive si terenurile afectate de seceta pedologica, unde uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa. Orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de germinare, rasarire si aparitia frunzei a treia, pe aproape intreg teritoriul agricol. Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile din sudul, estul si vestul tarii, aflate la infratire. Sub aspect fenologic, rapita semanata in epoca optima se va afla predominant la infrunzire (6-12 frunze), iar in culturile tardive se va semnala rǎsǎrirea, cu o stare de vegetatie a plantelor in general medie si slaba. In majoritatea plantatiilor pomi-viticole va fi posibila definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor, continuandu-se totodata ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor, procesul de calire efectuandu-se in conditii bune.

Pe ansamblu, lucrarile agricole in camp (araturi de toamna, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.) se vor desfasura normal pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.