Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Perioada urmatoare se va caracteriza prin mentinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 11…24°C, iar cea minima intre 0…14°C. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va situa intre 7…18°C in toate regiunile, limite optime parcurgerii proceselor de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna semanate pana la aceasta data. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale, izolat cu caracter de aversa, fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii.

Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in majoritatea regiunilor. Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in estul si sudul Dobrogei, centrul si sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat in nordul si nord-vestul Munteniei, nordul Olteniei si al Maramuresului. In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele fiziologice ale culturilor de toamna se vor desfasura in general normal in aproape toata tara si usor mai lent in depresiunile din estul Transilvaniei. Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna isi vor continua germinarea, rasarirea si aparitia frunzei a treia in majoritatea zonelor agricole. Cele mai avansate fenologic vor fi culturile semanate in epoca optima din zonele sudice si estice aflate la infratire. Functie de data semanatului, cultura de rapita va parcurge fazele de rasarire si infrunzire (5-11 frunze), pe aproape intreg teritoriul agricol. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie, exceptand semanaturile tardive si suprafetele cu deficite de umiditate in sol, unde starea de vegetatie a culturilor se va prezenta in continuare medie si slaba. La speciile pomi-viticole se vor semnala in continuare maturarea lemnului/coardelor, precum si ingalbenirea/caderea frunzelor, in cea mai mare parte a plantatiilor.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltarea de pe ultimele suprafete) se vor putea executa in conditii bune.

Sursa: meteoromania.ro