Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Zilele acestea, se va mentine un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, pe intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 17…28°C, iar cea minima va oscila intre 5…17°C. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimile de 5 si 10 cm va fi cuprins intre 10…20°C in aproape toata tara, valori favorabile parcurgerii fazelor de crestere si dezvoltare la culturile de toamna infiintate pana in prezent. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, in zonele joase si de lunca vor fi conditii de producere a cetii, izolat asociata cu burnita.

Continutul de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Pe suprafete agricole extinse din Moldova, izolat in estul si sud-estul Dobrogei, nordul si nord-vestul Munteniei, centrul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.

In aceste conditii, procesele vegetative la culturile de toamna (rapita, orz si grau) vor avea in general o evolutie normala in aproape toata tara, exceptand zonele depresionare centrale si nordice, precum si pe terenurile agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica, unde ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent. Culturile de orz si grau de toamna isi vor continua fazele de germinare-rasarire in cea mai mare parte a zonelor de cultura, precum si inceput de infrunzire (1-3 frunze), indeosebi in jumatatea sudica a tarii. In functie de data semanatului, la rapita se vor semnala germinarea si rasarirea, precum si infrunzirea (4-7 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind in general medie si slaba in semanaturile tardive, precum si pe terenurile afectate de seceta pedologica. In toate bazinele specializate, sfecla de zahar va parcurge maturitatea tehnologica, extinzandu-se totodata lucrarile de recoltare. La pomii fructiferi si vita de vie se vor inregistra in continuare maturarea lemnului/coardelor, precum si colorarea/caderea fiziologica a frunzelor. Totodata, vor fi conditii de definitivare a lucrarilor de recoltare la varietatile tarzii.

In general, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea lucrarilor agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, araturi, fertilizari), in aproape toata tara.

Sursa: meteoromania.ro