Cum va fi vremea in aceasta saptamana…
Scris de Echipa Alcedo
Zilele urmatoare, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 13…27°C, iar cea minima intre 1…18°C. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm se va incadra intre 9…23°C la nivelul intregii tari, limite optime pentru desfasurarea fazelor incipiente de vegetatie la culturile de toamna semanate pana in prezent. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), continutul de umiditate va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in cea mai mare parte a teritoriului. Rezerva de apa din sol se va situa in limite satisfacatoare pana la aproape de optim si optime, in estul si local sud-estul si centrul tarii.
Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetatie la speciile de toamna (rapita, orz si grau), indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, pe suprafetele agricole cu deficite ridicate de apa in sol, procesele biologice ale plantelor se vor desfasura in continuare cu dificultate, plantele prezentand o stare de vegetatie pe ansamblu medie si slaba. Rapita semanata in perioada optima va inregistra germinarea si rasarirea, mai avansate fiind culturile din sudul si estul tarii, unde se va continua infrunzirea. In functie de data semanatului si conditiile pedo-climatice, orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de germinare-rasarire si aparitia primelor frunze. De asemenea, se vor continua lucrarile de insamantare in perioada optima, pentru ca plantele sa poata beneficia de resursele termice necesare parcurgerii proceselor de calire si vernalizare. Cultura de porumb (hibrizii tardivi) isi va definitiva maturitatea deplina, extinzandu-se si chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare, in majoritatea regiunilor agricole. La sfecla de zahar vor predomina uscarea aparatului foliar, maturitatea tehnologica si recoltarea, iar la cultura de cartof din nordul si centrul tarii se vor definitiva lucrarile de recoltare. In toate plantatiile pomicole si viticole se vor semnala maturarea rodului/lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si recoltarea la soiurile tardive.
Conditiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfasurarii lucrarilor agricole in camp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare).
Sursa: meteoromania.ro