Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Zilele acestea, regimul termic al aerului va fi in general normal, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 14…27°C, iar cea minima intre 2…17°C, valori mai scazute (-4…1°C) fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de depunere a brumei. Se intrevad ploi locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole.

Continutul de umiditate in stratul de sol 0…20 cm (ogor) va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema, in aproape toata tara, cu exceptia unor suprafete agricole din nord-vestul Banatului, unde aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare.

Pe fondul mentinerii deficitelor accentuate de umiditate in sol, procesele de maturare la culturile agricole vor fi in continuare stanjenite, semnalandu-se fortari stadiale, stiuleti subdimensionati si boabe sistave la porumb, fructe mici si deshidratate la pomii fructiferi si vita de vie. De asemenea, la culturile de toamna infiintate pana in prezent, ritmurile de crestere si dezvoltare (germinare, rasarire, infrunzire) vor fi incetinite. La floarea-soarelui se vor extinde si chiar finaliza lucrarile de recoltare, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Cultura de porumb va parcurge predominant maturitatea deplina, continuandu-se totodata recoltarea, la nivelul intregii tari. In centrul si estul tarii, sfecla de zahar se va afla la ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina. Cartoful va inregistra uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica, precum si recoltarea, la soiurile semitardive si tardive. Speciile pomicole si viticole isi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor. Din punct de vedere fenologic, rapita si orzul de toamna semanate in epoca optima se vor afla in fazele de germinare si rasarire, precum si aparitia primelor frunze.

In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice campaniei de toamna se vor efectua in conditii relativ bune.

Sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.