Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In zilele urmatoare, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod obisnuit, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 18…32°C, iar cea minima intre 4…20°C. Sub aspect pluviometric, se prognozeaza ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, acestea fiind nesemnificative din punct de vedere agricol.

Rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm/ogor se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in aproape toata tara. Izolat, in nord-vestul Banatului, continutul de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare.

In conditiile agrometeorologice mentionate, pe terenurile unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele de maturare ale speciilor prasitoare vor fi mai intense, semnalandu-se fortari stadiale. Lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna in epoca optima se vor desfasura cu dificultate. La floarea-soarelui se va semnala maturitatea deplina, continuandu-se si local chiar finalizandu-se lucrarile de recoltare. Sub aspect fenologic, porumbul isi va definitiva faza de maturitate in ceara, plantele aflandu-se predominant la maturitatea deplina si recoltare, in toata tara. Sfecla de zahar din toate bazinele de cultura va inregistra ingrosarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina. La cartof vor predomina uscarea vrejilor si recoltarea, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie se vor afla la cresterea si coacerea fructelor/boabelor, acumularea zaharului, precum si recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum. La rapita si orzul de toamna semanate pana in prezent se vor semnala germinarea si rasarirea, extinzandu-se suprafetele insamantate in majoritatea regiunilor.

In general, conditiile mentionate vor favoriza continuarea lucrarilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.