Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Zilele acestea se vor caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal in majoritatea zonelor agricole. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 23…32°C, iar cea minima intre 8…20°C. Sunt posibile ploi locale, izolat sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, mai frecvente in vestul, nord-vestul si centrul tarii.

Continutul de umiditate in statul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in aproape toata tara. Izolat in centrul, sudul si sud-estul Transilvaniei, centrul si estul Moldovei, nord-vestul Munteniei si nordul Olteniei, rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare.

Pe suprafetele agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, atat lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea insamantarilor de toamna, cat si ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi in continuare stanjenite. De asemenea, izolat procesele de coacere si maturare la culturile de camp si speciile pomi-viticole se vor desfasura mai intens, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui aflata la maturitatea deplina se va recolta pe suprafete agricole extinse, in cea mai mare parte a teritoriului. Cultura de porumb va parcurge fazele de maturitate ceara si deplina, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare in majoritatea zonelor. La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, local, fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice. In toate bazinele specializate, cartoful va inregistra fazele de vestejire a vrejilor si maturitate tehnologica, iar soiurile semitardive se vor recolta in continuare. In plantatiile pomi-viticole se vor semnala cresterea si coacerea rodului, precum si recoltarea la varietatile de sezon.

Lucrarile agricole de recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc., se vor putea efectua in conditii bune, fiind temporar intrerupte in zilele cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.