Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In aceste zile se va mentine o vreme calduroasa si chiar caniculara, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 27…38°C, iar cea minima intre 11…24°C. Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului pe aproape intreg teritoriul agricol.

Continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in majoritatea zonelor de cultura. Indeosebi in centrul, local estul si sudul tarii, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limitele satisfacatoare, pana la aproape de optim.

Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenta a plantelor (30…32°C), asociate cu deficite accentuate de apa in sol, starea de vegetatie la culturile prasitoare se va deprecia, inregistrandu-se ofilirea temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, frunze bazale uscate partial sau total, boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, precum si coacere fortata, cu efecte negative asupra potentialului productiv al plantelor. La floarea-soarelui va fi posibila finalizarea fazei de inflorire, culturile aflandu-se predominant la maturitate in ceara, precum si maturitate deplina, in special in semanaturile efectuate in epoca optima si pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Cultura de porumb se va afla predominant la inflorirea paniculului, matasire, maturitate in lapte si ceara. In centrul, estul si vestul tarii, la sfecla de zahar se va inregistra cresterea intensa a radacinii in grosime si greutate, iar cartoful va parcurge cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, local fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice la soiurile de vara. In toate plantatiile, la pomii fructiferi (semintoase) vor predomina fazele de crestere si dezvoltare a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar la samburoase se va continua recoltarea. La vita de vie se vor semnala cresterea si dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum si inceputul coacerii boabelor.

Lucrarile agricole de sezon se vor putea desfasura in general in conditii bune, exceptand zilele cu precipitatii.

Sursa: meteoromania.ro