Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Zilele acestea va predomina o vreme normala sub aspect termic in aproape toata tara. Temperatura maxima va fi cuprinsa intre 20…31°C, iar cea minima intre 9…21°C. Instabilitatea termica se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, iar cantitatile de apa vor depasi 25 l/mp si izolat 50…70 l/mp.

In cultura neirigata de porumb, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm se va incadra in limitele satisfacatoare si apropiate de optim, in Oltenia, pe suprafetele agricole extinse din Moldova, local vestul, nordul si sudul Munteniei, nord-estul, nordul, centrul, estul si sud-estul Transilvaniei, vestul si sud-vestul Crisanei, izolat in nord-vestul Banatului. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Dobrogea, Maramures, cea mai mare parte a Banatului, local nord-vestul, centrul, sudul si sud-vestul Transilvaniei, sudul, estul, centrul, nordul si nord-estul Moldovei, estul, nordul, izolat in centrul, sudul si sud-vestul Munteniei, vestul Crisanei.

Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina o evolutie normala a proceselor fiziologice la toate culturile agricole, pe aproape intreg teritoriul agricol. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive, precum si pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica. La culturile de grau de toamna va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare, la nivelul intregii tari. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla in fazele de inflorire, maturitate in ceara si maturitate deplina, cu o uniformitate si vigurozitate a culturilor pe ansamblu buna si medie. Porumbul isi va definitiva faza de aparitie a paniculului, aflandu-se predominant la inflorire, matasire si maturitate in lapte. Pomii fructiferi se vor afla predominant in fazele de crestere si coacere a rodului, acumularea zaharului in fructe. De asemenea, la soiurile de sezon, se vor continua lucrarile de recoltare. In toate podgoriile, la vita de vie se vor semnala cresterea/dezvoltarea boabelor si acumularea zaharurilor. Local, la soiurile timpurii de masa, se va semnala coacerea in parga.

Lucrarile agricole de sezon se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.