Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Zilele acestea, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 24…35ºC, iar cea minima intre 10…23ºC. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

In cultura neirigata de porumb, aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm se va situa in limitele satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Dobrogea, estul si local nordul, sud-estul, izolat centrul Munteniei, centrul, nordul, nord-vestul si sudul Transilvaniei, vestul si nordul Banatului, sud-estul, estul si nord-estul Moldovei, nord-vestul Maramuresului si sud-vestul Olteniei.

Procesele de coacere si maturare la speciile de toamna, precum si cele de crestere si dezvoltare la culturile prasitoare, se vor desfasura pe ansamblu normal, in cea mai mare parte a tarii si mai intens in zonele de campie. Cultura de grau de toamna semanata tardiv isi va definitiva maturitatea ceara, continuandu-se maturitatea deplina si recoltarea. Floarea-soarelui va inregistra predominant fazele de inflorire si maturitate ceara. Sub aspect fenologic, porumbul isi va definitiva aparitia paniculului, aflandu-se la inflorire si matasire, precum si maturitatea in lapte la hibrizii timpurii si extratimpurii. La sfecla de zahar se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar si alungirea/ingrosarea axei hipocotile. Cartoful pentru consum va parcurge inflorirea, cresterea tuberculilor si vestejirea vrejilor. Pomii fructiferi se vor afla predominant la cresterea/coacerea rodului si dezvoltarea mugurelui terminal, in aproape toate plantatiile. La soiurile samburoase se vor continua lucrarile de recoltare. La vita de vie se vor inregistra fazele de crestere si dezvoltare a boabelor, in majoritatea podgoriilor.

Pe ansamblu, lucrarile agricole specifice campaniei de vara se vor desfasura in conditii relativ bune.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.