Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

In aceasta saptamana va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, pe aproape intreg teritoriul agricol, insa sunt preconizate si precipitatii sub forma de ploaie. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 10…21°C, iar cea minima intre 0…11°C, valori mai scazute inregistrandu-se in depresiunile din estul Transilvaniei.
Referitor la continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, acesta se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, Moldova si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Transilvania si Muntenia, local in nordul si nord-vestul Banatului, izolat in sudul Olteniei. Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului, local in vestul, nordul, centrul si sudul Munteniei, nordul, centrul si izolat in sud-vestul Transilvaniei. In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, conditiile agrometeorologice vor favoriza desfasurarea normala a proceselor biologice de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si pomi-viticole pe majoritatea suprafetelor de cultura, iar in zonele depresionare ritmurile vegetative ale plantelor vor fi usor mai lente. Cerealele de toamna (orz si grau) semanate in perioada optima isi vor continua fazele de infratire si alungire a tulpinii (10-100%), cu o stare de vegetatie in general buna si medie. In culturile infiintate tardiv se vor inregistra formarea frunzei a treia (75-100%) si infratirea (40-100%), uniformitatea si vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu medie si slaba. In Muntenia, Dobrogea si Transilvania, cultura de rapita va parcurge predominant alungirea tulpinii (10-100%) si aparitia inflorescentelor (10-30%), in toate regiunile agricole ale tarii. In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi se vor semnala inmugurirea, dezmugurirea si inflorirea, precum si cresterea frunzelor. Vita de vie isi va definitiva faza de “plans”, in special in podgoriile din jumatatea de nord a tarii, iar in restul teritoriului vor predomina inmugurirea si dezmugurirea. Culturile de primavara (orzoaica, sfecla de zahar, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.) infiintate pe suprafete agricole restranse isi vor continua fazele de germinare, rasarire si aparitie a primelor frunze. In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile specifice campaniei agricole de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor efectua in general normal, exceptand zilele cu precipitatii.
sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.