Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Astazi vreme calda si frumoasa in toata tara, cu temperaturi ce depasec 24 de grade Celsius. De maine, vremea se raceste, iar potrivit meteorologilor temperaturile vor scadea chiar si cu 10 grade Celsius. Asadar, temperatura maxima a aerului se va situa intre 7…14°C, iar cea minima intre -4…8°C, in toate regiunile agricole, posibil mai scazuta in estul Transilvaniei. Referitor la rezerva de apa din sol, in cultura graului de toamna, aceasta va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema) in Crisana, Dobrogea si Moldova, local in centrul, sudul, estul si sud-estul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, nordul, estul, nord-estul, sud-estul si izolat sudul Munteniei, sudul Olteniei. Rezerva de umiditate, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Maramures, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului si Transilvaniei, local in vestul, nordul, sudul si centrul Munteniei. In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, in conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna vor evolua in general normal in aproape toata tara, iar in zonele depresionare nordice si centrale, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura in continuare usor mai lent. Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia si infratire (10-100%) la nivelul intregului teritoriu agricol, precum si izolat alungirea paiului (10-20%) in zonele de campie. Starea de vegetatie a culturilor va fi buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe terenurile afectate de fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate.
Rapita din sudul, sud-estul, estul si centrul tarii va inregistra infrunzirea (6-14 frunze) in toate zonele de cultura, izolat fiind posibila declansarea fazei de alungire a tulpinii (10-15%), in special in culturile infiintate in epoca optima. In cea mai mare parte a plantatiilor, la pomii fructiferi vor predomina inmugurirea si dezmugurirea, mai avansate fiind speciile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, corcodus, piersic) aflate la inflorire. La vita de vie se va semnala faza de „plans” in majoritatea podgoriilor, iar local se va putea declansa inmugurirea.
sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.