Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Astazi, vreme frumoasa in majoritatea regiunilor agricole din tara, si la fel va fi si in zilele viitoare. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 4…15°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, iar cea minima se va situa intre -4…8°C la nivelul intregii tari, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde vor fi conditii de producere a inghetului superficial la sol. Se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploi locale in majoritatea regiunilor, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. Referitor la rezerva de apa din sol, pe profilul 0-100 cm, in cultura graului de toamna aceasta se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Local, in sud-estul, estul, centrul si vestul tarii, continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata si puternica. Referitor la starea de vegetatie a culturilor agricole, in majoritatea regiunilor agricole, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus biologic. Pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer si sol, la cerealele de toamna semanate in epoca optima din zonele de campie vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative. Culturile de orz si grau de toamna vor inregistra fazele de formare a frunzei a treia si infratire (30-100%), iar la cele infiintate dupa data de 20 octombrie 2018, rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%). In sudul, sud-estul, estul, centrul si vestul tarii, rapita infiintata in perioada optima isi va continua dezvoltarea aparatului foliar (6-9 frunze), uniformitatea si vigurozitatea culturilor fiind pe ansamblu medie si slaba.

In toate plantatiile pomicole si viticole se va mentine stadiul de repaus biologic, speciile fiind bine adaptate la conditiile de iernare.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.