Cum va fi vremea in aceasta saptamana

vremeaIn primele zile ale saptamanii, se va mentine o vreme calda, chiar caniculara in cea mai mare parte a tarii. Spre sfarsitul perioadei, regimul termic al aerului va intra intr-un proces de racire, la nivelul intregului teritoriu agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 20…36°C, in aproape toate zonele de cultura, iar cea minima intre 10…25°C. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torential in majoritatea regiunilor, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile de apa pot depasi 25 l/mp si izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura neirigata de porumb, se va situa in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), se vor inregistra in Dobrogea, sudul si estul Munteniei, sudul, estul si local in nordul Moldovei, sud-estul Olteniei, nordul si estul Crisanei, nord-vestul, sud-vestul si centrul Transilvaniei si local in sudul Maramuresului.

Temperaturile maxime ridicate din aer situate peste limitele biologice critice de rezistenta ale plantelor (30…32°C), asociate cu deficite de umiditate in sol vor determina in continuare manifestarea fenomenelor de ofilire, rasucirea si uscarea partiala a aparatului foliar, sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui, indeosebi in sudul, sud-estul, estul si vestul tarii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.