Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Pentru aceasta saptamana, temperatura maxima a aerului va oscila intre 11…20°C, iar cea minima se va situa intre 2…10°C, in cea mai mare parte a tarii, valori mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. Se prognozeaza ploi locale, reduse cantitativ, insotite de intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole. Continutul de apa in cultura graului de toamna, in stratul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in cea mai mare parte a tarii. Rezerva de umiditatea din sol va prezenta valori satisfacatoare, local in centrul si nordul Transilvaniei, izolat nordul Olteniei. Mentinerea deficitelor ridicate de umiditate in sol va determina efectuarea cu dificultate a lucrarilor agrotehnice in camp, precum si incetinirea proceselor de vegetatie (germinare, rasarire, dezvoltarea primelor perechi de frunze) la culturile de toamna. De asemenea, starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima si pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in culturile infiintate tardiv si pe arealele agricole unde se vor semnala in continuare deficite de apa in sol.

Sub aspect fenologic, speciile de orz si grau de toamna se vor afla in diferite faze de vegetatie, respectiv germinare (70-100%), rasarire (50-100%) si aparitia frunzei a treia (10-70%). Cultura de rapita isi va continua rasarirea (30-100%) si cresterea primelor frunze (4-7 frunze), la nivelul intregului teritoriu agricol. In toate plantatiile pomicole si viticole se vor inregistra fazele de maturare a lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor, precum si adaptarea la conditiile de iernare. In general, lucrarile agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltare de pe ultimele suprafete) se vor efectua in conditii relativ bune.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.