Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Saptamana a debutat cu o vreme rece in majoritatea zonelor agricole din tara, insa normala pentru aceasta perioada. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 10…25°C, in aproape toata tara, iar cea minima intre 2…15°C, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Despre rezerva de apa, in stratul de sol 0-20 cm (ogor) aceasta se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), pe majoritatea suprafetelor agricole. Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare, local in centrul si sud-estul Transilvaniei, vestul si sudul Crisanei, izolat in nordul, estul si sud-vestul Olteniei. Referitor la starea de vegetatie a culturilor agricole, procesele de vegetatie specifice acestei perioade, coacere si maturare la speciile pomi-viticole, precum si cele de crestere la culturile de toamna vor evolua normal, exceptand zonele depresionare, unde ritmurile biologice se vor desfasura usor mai lent. La cultura de cartof se vor extinde lucrarile de recoltare pe majoritatea arealelor agricole. Speciile pomicole vor parcurge maturarea fructelor/lemnului, recoltarea, ingalbenirea si caderea frunzelor, in toate plantatiile. In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se vor putea definitiva lucrarile de recoltare, continuandu-se fazele de maturare a lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor. Functie de data semanatului, rapita si orzul de toamna se vor afla predominant la germinare-rasarire (10-30%), totodata extinzandu-se lucrarile de insamantare. Pe ansamblu, lucrarile agricole de toamna (araturi, fertilizari, pregatirea patului germinativ, semanat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua in conditii optime, doar in zilele fara precipitatii.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.