Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

vremea instabilaAstazi, ploi in majoritatea zonelor agricole din tara, cu temperaturi in usoara scadere. La fel va fi, insa, si in zilele viitoare. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 15…28°C, la nivelul intregului teritoriu agricol, iar cea minima se va incadra intre 4…15°C, in toate zonele de cultura, posibil mai scazuta in depresiunile din estul Transilvaniei.

Despre rezerva de apa din sol, in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, aceasta va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a tarii. Continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) in estul, local in nordul, nord-estul, centrul si sudul Moldovei, centrul Dobrogei, izolat in centrul si sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului si nord-estul Munteniei. Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite moderate de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra in estul, local in nordul, nord-estul, centrul, sudul si sud-estul Moldovei, sudul si centrul Dobrogei, sud-vestul, sudul si centrul Transilvaniei, estul, nordul si nord-estul Munteniei, izolat in sud-vestul si sud-estul Olteniei, nord-vestul Banatului. Referitor la starea de vegetatie a culturilor agricole, regimul hidro-temic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri normale de crestere si dezvoltare, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. La porumb se vor semnala germinarea (70-100%), rasarirea si formarea frunzei a 3-a (10-100%) la nivelul intregii tari, precum si dezvoltarea aparatului foliar. La pomii fructiferi, la speciile de samburoase (cais, piersic, visin) se vor continua cresterea fructelor si coacerea in parga la soiurile timpurii de cires, iar la semintoase (mar, par, gutui), legarea si formarea rodului. In majoritatea podgoriilor vor predomina infrunzirea, cresterea lastarilor si aparitia inflorescentelor, precum si inflorirea la soiurile timpurii de masa.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.