Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Vremea deosebit de rece de la inceputul intervalului, va intra treptat intr-un proces de incalzire, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre -7…8°C, iar cea minima intre -18…5°C in toate regiunile, cele mai scazute valori fiind posibile in centrul si nord-estul tarii, producandu-se inghet la sol. Referitor la rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.

Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute, izolat in nordul si nord-estul Moldovei, precum si in centrul Dobrogei. Despre starea de vegetatie a culturilor agricole, la speciile de rapita, orz si grau de toamna, precum si cele pomi-viticole se vor afla in starea de repaus vegetativ, in aproape toata tara. De asemenea, la inceputul intervalului, pe fondul temperaturilor minime din aer si sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistenta a plantelor (-7…-10…-15°C), precum si in absenta unui strat protector de zapada va fi posibila deprecierea aparatului foliar prin brunificari si arsuri ale varfului frunzelor.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna vor inregistra fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (20-100%). Rapita se va afla in faza de infrunzire (7-13 frunze), pe intreg teritoriul agricol al tarii. In majoritatea plantatiilor, la speciile pomi-viticole se va semnala starea de repaus biologic.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.