Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Ninsori, viscol si ger puternic, asta prognozeaza meteorologii pentru aceasta saptamana in toate zonele agricole din tara. Temperatura maxima a aerului va oscila intre -12…-8°C, iar cea minima va cobori pana la -22 de grade Celsius. Asadar, sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ninsoare la nivelul intregii tari, acestea fiind insotite de intensificari ale vantului local cu aspect de viscol, indeosebi in regiunile sudice si sud-estice. Despre rezerva de apa, pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, aceasta va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Izolat in nordul si nord-estul Moldovei, precum si in centrul Dobrogei, se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol. Referitor la starea de vegetatie a culturilor agricole, ca urmare, speciile de rapita, orz si grau de toamna, precum si cele pomi-viticole se vor afla in starea de repaus biologic in toate zonele de cultura. Totodata, temperaturile minime din aer si sol scazute din intervalele cele mai reci, situate sub pragurile biologice critice de rezistenta a plantelor (-10…-15°C), precum si absenta stratului protector de zapada sau a unui strat superficial (sub 10 cm), vor determina ingalbenirea si uscarea frunzelor bazale, precum si brunificarea varfului acestora, indeosebi in culturile infiintate tardiv.

Cerealele de toamna (orz si grau) se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (25-100%), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna si medie. Cultura de rapita isi va continua infrunzirea la nivelul intregii tari, uniformitatea si vigurozitatea fiind pe ansamblu medie si slaba. Speciile pomi-viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.