Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Potrivit meteorologilor, incepand de astazi sunt anuntate ploi insemnate cantitativ si ninsori abundente, valabile in cea mai mare parte a tarii. In aceasta saptamana temperatura maxima nu va mai depasi 11°C, iar cea minima se va situa in jurul valorii de – 3 °C, fiind conditii de producere a brumei si inghetului superficial la sol. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in aproape toate regiunile agricole, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, sunt posibile cantitati de apa mai insemnate din punct de vedere agricol. In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in aproape toata tara. La speciile de toamna, procesele de crestere si dezvoltare se vor desfasura in general normal pe majoritatea suprafetelor agricole ale tarii, exceptand zonele depresionare, unde acestea vor fi usor mai lente. Totodata, uniformitatea si vigurozitatea culturilor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe terenurile cu deficite de apa in sol din sud-estul si vestul tarii. Culturile de orz si grau de toamna insamantate in perioada optima vor parcurge infrunzirea si infratirea (10-100%). In semanaturile infiintate dupa 20 octombrie se vor inregistra fazele de rasarire si aparitia frunzei a treia (10-100%).

In Dobrogea, Muntenia si Moldova, la cultura de rapita se va semnala predominant dezvoltarea aparatului foliar (6 – 11 frunze). Speciile pomicole se vor afla in fazele de maturare a lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, in toate plantatiile. Vita de vie va parcurge maturarea coardelor, ingalbenirea si caderea frunzelor, precum si starea de repaus vegetativ, indeosebi in zonele deluroase. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, lucrari de protectie impotriva inghetului, fertilizarea cu ingrasaminte organice, etc.) se vor efectua in general normal.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.