Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

In acest interval va predomina o vreme mai calda decat in mod normal la nivelul intregii tari, chiar caniculara in primele zile ale perioadei. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 23…40°C, iar cea minima va oscila intre 13…28°C in majoritatea zonelor de cultura, inregistrandu-se frecvente nopti tropicale (Tmin ≥ 20°C). Se intrevad ploi locale, cu caracter de aversa, insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. De asemenea, in jumatatea de nord a tarii instabilitatea atmosferica se va accentua treptat.

Gradul de aprovizionare cu apa in cultura neirigata de porumb, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema) se vor inregistra in Banat, sudul Crisanei, nordul si local estul Moldovei, in sud-vestul si izolat centrul Transilvaniei, sud-vestul Olteniei, si sud-estul Dobrogei.

Ca urmare a temperaturilor mai ridicate din aer si de la suprafata solului, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate si chiar fortate fata de normalul perioadei, semnalandu-se totodata fenomenul de ofilire temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, ingalbenirea sau uscarea prematura a acestora, precum si fortari stadiale, in special pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica. Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea in ceara (20-100%) si maturitatea deplina (10-50%), cu o stare de vegetatie in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol. In functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla predominant la inflorire, matasire si maturitate in lapte (10-100%), precum si maturitatea in ceara (10-60%) in jumatatea de sud a tarii. In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor inregistra fazele de alungire si ingrosare a axei hipocotile, precum si local inceputul acumularii zaharului in radacina. La cultura de cartof se vor continua cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si local recoltarea la soiurile de vara. Speciile pomicole vor parcurge cresterea si coacerea rodului, precum si acumularea zaharului in fructe, continuandu-se totodata lucrarile de recoltare. Vita de vie se va afla la cresterea boabelor si acumularea zaharurilor, la nivelul intregii tari. De asemenea, la soiurile timpurii de masa se va inregistra coacerea in „parga”. In general, conditiile meteorologice vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc).

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.