Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

vremea - zapadaAstazi, temperaturi normale in aproape toata tara, insa de maine meteorologii prognozeaza temperaturi scazute, lapovita si chiar ninsoare in toate zonele agricole. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -3… 9°C in primele doua zile ale acestei saptamani, urmand ca de miercuri maximele sa nu mai sara de 4°C. Referitor la rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, aceasta va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra in centrul Dobrogei. In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, rapita, orzul si graul de toamna se vor afla in starea de repaus vegetativ in cea mai mare parte a regiunilor. Izolat in zonele de campie din vestul tarii se vor semnala reluari temporare ale proceselor vegetative, indeosebi la cerealele de toamna. La culturile agricole semanate in epoca optima, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta buna si medie, iar in semanaturile tardive, starea de vegetatie va fi medie si slaba, iar densitatea redusa. Atentie! Din cauza alternantei inghet-dezghet la sol se va putea produce fenomenul de descaltare a plantelor de orz si grau.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%). Sub aspect fenologic, rapita va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind in general medie si slaba. La pomii fructiferi si vita de vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.