Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

vremea_02.05.2011Zilele acestea vremea este normala din punct de vedere termic in aproape toate zonele agricole din tara. Temperatura medie diurna va oscila intre -12…0°C, iar cea maxima intre -4…7°C, in toate regiunile. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -19…-1°C pe aproape intreg teritoriul agricol, valorile cele mai scazute (-19…-15°C) fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol. Sunt posibile precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), reduse cantitativ. Referitor la gradul de aprovizionare cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, acesta va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite moderate de umiditate in sol se vor inregistra in centrul Dobrogei. Cat despre starea de vegetatie a culturilor agricole, pe fondul mentinerii regimului termic scazut din aer si sol, culturile de rapita, orz si grau de toamna se vor afla predominant in starea de repaus vegetativ. In conditiile unui strat superficial de zapada (sub 10 cm) sau chiar absent, precum si a temperaturilor minime negative din aer, se vor putea produce vatamari ale aparatului foliar prin brunificari ale varfului frunzelor, indeosebi la speciile de toamna semanate in afara epocii optime si insuficient calite pentru rezistenta la iernare.

In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla in fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%). Sub aspect fenologic, rapita va inregistra dezvoltarea aparatului foliar (6-13 frunze). La pomii fructiferi si vita de vie se va mentine stadiul de repaus vegetativ, in toate plantatiile.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.