Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

vremea (1)Vremea in aceasta perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 24…33°C, la scara intregii tari, iar cea minima a aerului se va incadra intre 9…21°C, pe intreg teritoriul agricol. Se prognozeaza ploi locale, cu caracter de aversa, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole. Cantitatile de precipitatii pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. In Maramures, cea mai mare parte a Crisanei, Dobrogei, nordul, vestul si izolat in centrul Transilvaniei, local in estul Munteniei, sud-estul Moldovei, se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm in cultura de porumb, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toate regiunile agricole. Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala in Maramures, pe suprafete extinse din Crisana, centrul si local in estul Dobrogei, nord-vestul Transilvaniei, local in estul Munteniei.

Pe fondul unui regim hidro-termic din aer si sol favorabil, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfasura normal in cea mai mare parte a zonelor de cultura si mai intens in zonele de campie. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu buna si medie, respectiv medie si slaba in culturile tardive, precum si pe suprafetele agricole cu deficite de apa in sol.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.