Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Scris de Echipa Alcedo

vremeaRacoroasa dimineata, insa calduroasa in orele amiezii. Asta spun meteorologii despre ziua de astazi, dar si despre zilele viitoare. Temperaturile se vor mentine in limite obisnuite, unde cele minime vor oscila intre 8-22 de grade Celsius, iar cele maxime vor atinge spre sfarsitul saptamanii 34 de grade Celsius. Vor mai fi posibile si caderi de precipitatii sub forma de ploaie mai ales in zonele de deal si de munte.

In ceea ce priveste rezerva de apa din sol, continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, Crisana, in cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei si Transilvaniei, izolat in nord-vestul Banatului. In Maramures, pe suprafete extinse din Banat, nord-vestul, sud-vestul, local vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, izolat in nord-vestul Munteniei si al Moldovei, aprovizionarea cu apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si izolat apropiate de optim. Continutul de apa in cultura de porumb, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, pe suprafete extinse din Crisana, Muntenia, Moldova, Oltenia, centrul, nord-estul, estul si sud-estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate a solului se va situa la valori satisfacatoare si apropiate de optim in Banat, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei si al Moldovei, local in estul Crisanei.

Despre starea de vegetatie a culturilor agricole, in conditiile mentionate, la culturile prasitoare  neirigate starea de vegetatie va continua sa se deprecieze indeosebi in sudul, sud-estul si estul tarii, ca urmare a stresului termic si hidric persistent din aer si sol. Totodata, se vor inregistra in continuare fortari stadiale, fenomenele de ofilire si uscare partiala/totala a aparatului foliar, procent ridicat de boabe sistave la porumb si seminte seci la floarea-soarelui, precum si plante sterile. La cartof se vor continua cresterea tuberculilor, uscarea prematura a vrejilor, precum si maturitatea tehnologica si recoltarea la soiurile semitardive si tardive. In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie se va inregistra cresterea boabelor si a lastarilor, precum si coacerea si inceputul recoltarii la soiurile timpurii de masa, indeosebi din sudul si sud-estul tarii.

sursa: meteoromania.ro