Cum va fi vremea in aceasta saptamana

Scris de Echipa Alcedo

soare - vremePerioada se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal in aproape toata tara, chiar caniculara indeosebi in zonele de campie. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 26…39°C, in majoritatea zonelor agricole, iar cea minima se va situa intre 11…25°C, in aproape toata tara, valorile cele mai scazute fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. Se prognozeaza ploi cu caracter de aversa insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, indeosebi in nordul, vestul si centrul tarii. De asemenea, in prima parte a intervalului, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei. Continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Dobrogea, Moldova, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Oltenia, local in centrul si sud-estul Transilvaniei. In Banat, Crisana, Maramures, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Olteniei si izolat in nord-vestul Munteniei, rezerva de apa a solului se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim. Gradul de aprovizionare cu apa al solului pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si izolat extrema) in Dobrogea, pe suprafete extinse din Muntenia, sudul si local in estul Olteniei, estul, sudul, nord-estul si vestul Moldovei. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, nordul si izolat in centrul Olteniei, local in nord-vestul si centrul Moldovei, nordul si vestul Munteniei.

In conditiile agrometeorologice mentionate, ritmurile de vegetatie vor fi accelerate, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, pe fondul mentinerii temperaturilor maxime din aer si de la suprafata solului deosebit de ridicate din aceasta perioada. De asemenea, in regiunile agricole afectate de seceta pedologica se va inregistra in continuare ofilirea si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza la culturile prasitoare, uscarea frunzelor bazale, precum si fortarea proceselor fiziologice, ca urmare a cresterii consumului prin evapotranspiratie al plantelor. La cultura de floarea-soarelui vor predomina fazele de inflorire (30-100%) si maturitate ceara (10-100%), in majoritatea zonelor agricole. Sub aspect fenologic, porumbul, functie de data semanatului va parcurge inflorirea paniculului, matasirea si maturitatea in lapte (30-100%), la nivelul intregii tari. Sfecla de zahar se va afla predominant la alungirea si ingrosarea axei hipocotile, in principalele bazine specializate. In majoritatea zonelor de cultura, cartoful pentru consum va parcurge formarea/cresterea tuberculilor si inflorirea, iar la soiurile de vara va fi posibila uscarea prematura a vrejilor. Speciile pomicole vor inregistra cresterea frunzelor/rodului, acumularea zaharului si coacerea fructelor, precum si maturarea fructelor si recoltarea esalonata a acestora. La vita de vie se va continua cresterea lastarilor/frunzelor si boabelor, iar la soiurile de masa din sudul tarii va fi posibila declansarea fazei de coacere a boabelor. Lucrarile agricole de sezon (tratamente fitosanitare, recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor desfasura pe ansamblu normal, in aproape toata tara.

sursa: meteoromania.ro

Utilizăm module cookie pentru a permite site-ului să funcționeze corect, pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi servicii de Social Media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, facem schimb de informații cu partenerii noștri din departamentele de Social Media, publicitate și date analitice cu privire la modul dvs. de utilizare a site-ului. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult.