Cum va fi vremea in aceasta perioada…

Scris de Echipa Alcedo

vremea-instabilaIn primele zile ale saptamanii se va mentine un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, dupa care, spre sfarsitul saptamanii temperaturile vor mai scadea. Temperaturile maxime se vor incadra intre 4…18°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, iar cele minime vor fi cuprinse intre -8…10°C pe aproape intreg teritoriul agricol, cele mai scazute valori inregistrandu-se in depresiuni, unde vor fi conditii pentru producerea brumelor si a inghetului la suprafata solului. Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.

Referitor la aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-50 cm, in cultura graului de toamna, aceasta va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. In centrul si sudul Dobrogei se vor inregistra deficite de umiditate in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica. Despre starea de vegetatie a culturilor agricole, ritmurile vegetative ale culturilor de toamna se vor desfasura in general in bune conditii pe majoritatea suprafetelor agricole, exceptand zonele depresionare nordice si centrale, unde procesele de crestere si dezvoltare vor fi mai lente si chiar stagnate temporar. Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de rasarire (30-100%) si aparitia frunzei a treia (10-100%), precum si infratire (10-40%), in special in semanaturile efectuate in epoca optima. Starea de vegetatie a culturilor se va mentine in general buna si medie, iar in culturile semanate tardiv, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba. La rapita infiintata in epoca optima se va continua faza de infrunzire (8-14 frunze adevarate), cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu buna si medie.

Vita de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, in majoritatea podgoriilor. Pomii fructiferi isi vor definitiva maturarea lemnului, ingalbenirea si caderea frunzelor in toate plantatiile, speciile fiind in general bine adaptate la conditiile de iernare. In general, conditiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrarilor agricole in camp (araturi, intretinerea plantatiilor pomi-viticole, fertilizari, etc.), cu exceptia zilelor cu precipitatii.

sursa: meteoromania.ro